Hav fokus på dette, når du skal vælge solcreme
Hvis du skal købe en solcreme, er der flere ting, der skal være i fokus. Derfor er det vigtigt, at du sørger for at tage dig god tid til at vælge blandt dem. Hvis du ikke gør det, er der en risiko for, at du får valgt en solcreme, der ikke kan give dig en god beskyttelse.
Hertil er der også andre faktorer, der har betydning for dit valg. Det handler nemlig ikke blot om, at du skal være beskyttet, men også om, at den skal være behagelig at bruge. Er du i tvivl om, hvad du skal vælge ud fra, skal du blot læse med herunder.
1. Solfaktor
Til en start skal du gøre op med dig selv, hvor høj en solfaktor, du har brug for. Her er der flere elementer, der skal være i fokus. Hvis du har en meget følsom hud, er det vigtigt, at du vælger en solcreme, der har en høj SPF.
Det er altid en god idé at vælge en høj solfaktor, så du er på den sikre. Hvis du ligger på vippen mellem to tal, bør du derfor vælge den højeste. Gør du det, løber du nemlig ikke en risiko, når du befinder dig i solen med den pågældende solcreme.
2. Creme eller spray?
Du skal også gøre op med sig selv, om du vil have en creme eller spray. Der er fordele og ulemper ved begge dele, hvorfor du skal vælge ud fra, hvad du mener, der er det rette for dig. Mange ender dog med at vælge en creme, da de foretrækker dette.
Hvis du synes, at en spray er det bedste valg, skal du blot vælge dette. Her er det dog værd at nævne, at du ofte vil opleve, at det er lettere at sikre, at du får påført et tykt og jævnt lag, hvis du bruger en creme. Det bør du derfor have med i dine overvejelser.
3. Vandfast solcreme
Det er en god idé at vælge en solcreme, der er vandfast. Det skyldes, at du kan sikre, at dens virkning ikke aftager, hvis du har været en tur i vandet. Skal du bruge din solcreme, når du ligger på stranden eller ved poolen, er det derfor vitalt at vælge en vandfast solcreme.
Her er det også vigtigt at slå fast, at der er forskel på, om en solcreme er vandfast eller vandresistent. Hvis den blot er resistent, vil du ikke få den samme beskyttelse, som hvis den er fast. Er den vandfast, vil det også give en god beskyttelse, hvis du sveder.
4. Alkoholbaseret solcreme
Ikke alle solcremer er lavet efter samme formel. Hvis du har et ønske om at finde en creme, der ikke er klistret og fedtet, kan du med fordel vælge en alkoholbaseret solcreme. En sådan creme vil også udmærke sig ved at have en evne til at tørre hurtigt.
Har du en følsom hud, er det dog ikke en god idé at vælge en creme, der er alkoholbaseret, da det kan irritere din hud. I et sådant tilfælde vil det være bedre at vælge en anden creme. Derfor er det også et aspekt, du skal sørge for at tage højde for, når du vælger.
Hvilken solfaktor skal jeg vælge?
Det er et krav, at en hvilken som helst solcreme er mærket med et faktortal eller SPF, der står for Sun Protection Factor. Hertil er det også et krav, at virkningen af den skal kunne dokumenteres. Denne faktor er vigtig at have fokus på, når du skal vælge din solcreme.
Det skyldes, at det er et tal, der viser, hvor meget stråling, der skal til, inden du får rødme i huden med den gældende creme på. Hertil vil der også være produkter, der er forsynet med en kategori, der kan fortælle, hvor meget beskyttelse en solcreme giver.
Når du skal vælge den solcreme, der giver bedst mening for dig, kan du tage udgangspunkt i denne liste:
- SPF 6-10: Lav beskyttelse
- SPF 15-25: Mellem beskyttelse
- SPF 30-50: Høj beskyttelse
- SPF 50+: Meget høj beskyttelse
Det er dog vigtigt, at du er klar over, at det er en information, der kun er vejledende. Det skyldes, at der er flere ting, der spiller ind, når det kommer til solskoldning. Bl.a. afhænger det af tidspunkt på dag og år, mængden af stråling, skydækket, og hvilken hudtype, du har.
Det er dog ikke alt, for der er også flere andre ting, der har relevans for, hvor godt beskyttet du er. Blandt andet vil mængden af solcreme også have betydning, og om din hud er i kontakt med vand, sand, sved og tøj. Især kan vand og sved have stor betydning for dens virkning.
Når du skal vælge solfaktor, er det vigtigt, at du vælger ud fra din hudtype og solens intensitet. Hvis du har en helt normal hud, så vil du i de fleste tilfælde kunne bruge en creme med SPF 20, hvis du befinder dig i Danmark. Er du i udlandet, vil der være behov for en højere solfaktor.
Er det i stedet en sart og følsom hud, der kræver, at din hud er bedre beskyttet, vil det være en god idé at vælge en solcreme med SPF 50+. Det vil også være det rette valg, hvis du er lysfølsom, har let ved at få soleksem, har en hudsygdom eller har et operationsar.
Hvad er forskellen på UVA- og UVB-stråler?
De fleste ved, at UV-stråler ikke er sunde. Faktisk kan de være meget farlige, og kan i værste fald føre til hudkræft. Hvad mange ikke ved er, at solen faktisk udsender flere salgs UV-stråler, hvilket omfatter både UVA- og UVB-stråler, der er de mest velkendte.
UVA-stråler er lange stråler, der kan gå igennem vinduesglas, og som din hud bliver udsat for hver dag hele året rundt. Denne type stråler er særlige, fordi de går helt ned i hudens dybere lag. Desuden er det også en type UV-stråler, der kan skabe dybe rynker.
UVB-stråler er derimod korte stråle. Samtidig er det også de stråler, der giver forbrænding. Hvis du vil kunne kende forskel på de to typer stråler, skal du blot tænke på, at UVA er lig med Aldring (Ageing), mens UVB er lig med forBrænding (Burn).
Ofte stillede spørgsmål for solcreme
En solcreme kan filtrere en del af UV-strålingen fra med et kemisk eller fysisk filter. Et kemisk filter trænger ind i din hud og opfanger strålingen. Et fysisk filter lægger sig som et lag på huden og reflekterer strålingen.
Hvis du vil have en solcreme, der giver en god beskyttelse, kan du vælge La Roche-Posay Anthelios Hydrating Body Lotion SPF30 250ml, der er testvinder hos Forbrugerrådet Tænk.
Når UV-indekset lyder på 3 eller derover, anbefaler både Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne, at man bruger solcreme. Ofte er det i tidsrummet fra kl. 12-15 fra april til september i Danmark.
Det er svært at give et svar på dette, da det afhænger af, hvilken solcreme du har valgt. De fleste byder dog på en holdbarhed, der lyder på ca. 12 måneder, når den først er blevet åbnet.